Tijd voor Verandering

Om de zoveel tijd worden we opgeschrikt door een nieuw schandaal van grensoverschrijdend gedrag. Meestal zijn dat bekende personen die iets gedaan hebben wat echt niet kan. Iedereen vindt en zegt er wat van. Er komen veel reacties los. En dan verdwijnt dat voorval weer naar de achtergrond. Tot er weer een volgend voorval plaatsvindt.

Time for Change

Grensoverschrijdend gedrag is natuurlijk veel meer dan wat er in de media gemeld wordt. Uit ervaring weet ik dat bijna iedereen wel te maken heeft gehad met grensoverschrijdend gedrag van anderen. En dat kan op allerlei fronten zijn. Een leidinggevende op het werk die onredelijke eisen aan je stelt en dreigt met consequenties wanneer je er niet aan voldoet. Een collega die net iets te vaak vervelende opmerkingen maakt over je uiterlijk. Of bij het sporten dat iemand ongevraagd je aanraakt, terwijl je al meerdere malen hebt gezegd dat je daar niet gediend van bent.

Of het nu om grote of om kleine voorvallen gaat…
JIJ hebt het recht om te zeggen dat je iets niet wilt. 

Alleen hebben we ‘geleerd’ dat dat niet mag. En bovendien is er ook nog een stemmetje in jezelf die zegt, “Stel je niet zo aan” of “Hou je mond maar, want anders maak je het nog groter dan het is”. En daar zit vaak de crux. Het gaat namelijk niet over dat ene voorval. Laatst sprak ik bijvoorbeeld nog een vrouw die door een nieuw schandaal op de TV werd herinnerd aan haar eigen verhaal. Ineens kwam na 20 jaar die pijn, verdriet en schaamte weer terug. Best heftig, maar ook dapper omdat zij dit nu aan het opschonen is.

Healing is step by step getting closer of loving who you truly are.

Schuld, schaamte, verantwoordelijkheid

Deze vrouw is niet de enige. Bij grensoverschrijdend gedrag van anderen is heel vaak sprake van schaamte bij het slachtoffer. Ze durven er niet gemakkelijk over te praten. Soms voelen zij zich zelfs medeverantwoordelijk. Hoewel al die gevoelens heel dubbel en complex zijn. In feite voelen ze natuurlijk heel goed, dat de ander fout is. Maar dat echt zeggen en uiten, dat is een ander verhaal.

In onze kindertijd hebben niet geleerd om ons vrij te uiten. Wat vader en moeder wilden was WET. Wat jij als kind graag wilde, dat deed er niet toe. Gevoelens die je als kind had, waarmee je geen raad wist, daar werd geen aandacht aanbesteedt. Echt veilig was dat natuurlijk niet. Ook toen waren er voorvallen die niet door de beugel konden. Als kind kon je dan bij niemand terecht.

Het zou zo fijn zijn geweest dat iemand op zulke momenten er voor je was. Jouw ouders, maar eigenlijk alle volwassenen uit jouw omgeving wisten niet en hebben nooit geleerd hoe zij met hun gevoelens moeten omgaan. “Gewoon doorgaan en er niet teveel over nadenken.” En zo ging dat generaties lang…


Aanwezig zijn erkennen én omarmen

Vergeven maakt vrij

Hoe zou het geweest zijn als je van jongs af aan geleerd had om voor jezelf op te komen, je goed te kunnen uiten en je grenzen aan te geven? De tijd kunnen we niet meer terugdraaien. Gelukkig Leven we NU in een tijd dat we oude traumatische gebeurtenissen kunnen omzetten naar kracht. Nieuwe vaardigheden leren en eigen te maken. Ook hebben we niet geleerd om te vergeven. Vergeven doe je niet voor je ander, maar voor jezelf. De ander vergeven maakt jezelf vrij.

Healing is loving who you truly are

Het Reading Coaching Traject biedt een veilige setting om jouw traumatische ervaringen samen aan te kijken. Het afdalen naar deze onbelichte delen in jezelf voelt niet gemakkelijk en aan het begin misschien zelfs oncomfortabel. Daarom nemen we alle tijd om in contact te komen met die verborgen dieptes in jou. Dat is het begin van de heling. Als alle plekken belicht zijn, wordt deze last juist een kracht.

Rumi Quote - The cave you fear